keskiviikko 5. helmikuuta 2014

MEHEVIEN KEKSIEN SALAISUUS


En ole montakaan kertaa yrittänyt leipoa keksejä, kerrat voi varmasti laskea yhden käden sormilla. Syy tähän haluttomuuteen on se, että ne ovat aina epäonnistuneet johonkin suuntaan, eivätkä maistuneet kellekään. Katsottuani tovi sitten Huippusalaiset reseptit -ohjelmaa, jossa ruokahakkeri Todd Wilbur yritti kloonata Mrs. Fields chewy cookies -ohjetta, innostukseni kekseihin kasvoi. Jakson jälkeen vietin pitkän aikaa etsien sitkeiden cookiesien ohjeita erilaisilta sivuilta ja päädyin lopulta tähän lupaavaan reseptiin. Lisäksi listaan muutaman salaisuuden sivulta, joilla cookieseistä saa herkullisen sitkeitä ja reunoilta rapeita. Nämä muistuttavatkin huomattavan paljon Subway:n myytäviä White chocolate chip -keksejä! Ohjetta voi muokata haluamalla tavalla, esimerkiksi vaihtaa valkosuklaa tummaansuklaaseen tai lisätä pähkinöitä tai kuivattuja karpaloita.



Muutama vinkki sitkeyden aikaansaamiseksi:

* Maissitärkkelys, fariinisokeri ja ylimääräinen keltuainen saavat kekseistä pehmeitä ja paksuja. Lisäksi keltuainen sitoo taikinaa paremmin.

* Viilentäminen ennen paistamista on tärkeää, jotta kekseistä tulee paksuja ja meheviä. Viilennä taikinaa jääkaapissa kahdesta tunnista eteenpäin. Taikina säilyy jääkaapissa kolme päivää. Ota taikina huoneenlämpöön noin 10 min ennen paistamista.

* Paistoaika. Tämän kokoisten cookiesien (paistettuna halkaisija 7cm, ennen paistamista unohdin mitata) paistoaika oli 10 min. Älä paista niitä yhtään pitempään, vaikka ne näyttäisivätkin vielä raaoilta. Niiden kypsentyminen jatkuu uunista ottamisen jälkeenkin muutaman minuutin.


CHEWY WHITE CHOCOLATE COOKIES
280g vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1½ tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1½ tl maissitärkkelystä
150g voita
150g fariinisokeria
100g sokeria
1 huoneenlämpöinen kananmuna + 1 keltuainen
180g valkosuklaahippuja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää ensin kananmuna ja vaahdota. Lisää sen jälkeen vielä keltuainen. Sekoita joukkoon kuivat aineet ja lopuksi suklaahiput. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään.


Kuvassa 1 vaahdotettu voi ja sokeri. Kuvassa 2 seos kananmunien lisäämisen jälkeen.

Jauhojen ja suklaahippujen lisäämisen jälkeen (käsillä hämmensin).

Rullattu ja leikattu tanko, sekä paistovalmiit keksinalut.
Ota taikina huoneenlämpöön 10 min ennen paistamista ja rullaa se. Leikkaa paloja tasaisesti ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Paista 160 asteessa 8-11 min keksien koosta riippuen. Anna jäähtyä pellillä noin 10 min.

Keksit säilyvät syötävinä viikon huoneenlämmössä ja pakastettuina 3 kuukautta.

1 kommentti:

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)