sunnuntai 2. helmikuuta 2014

VARASLÄHTÖ RUNEBERGIN PÄIVÄÄN

Tarinan mukaan J.K. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg kehitti miehensä makeaan nälkään leivonnaisen aineksista, joita kaapista löytyi. Vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista syntyi omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia, joita Runeberg nautti punssin kanssa.

Tämänkertainen leipomishetki oli kahdella tapaa neitseellinen; ensinnäkin en ole koskaan ennen Runebergin torttuja tehnyt, toiseksi käytin leipomisessa ensimmäistä kertaa silikonivuokaa. Sen verran helppokäyttöinen ja -hoitoinen, että positiivinen kuva jäi! Vuokaa ei tarvinut voidella ja leivokset irtosivat helposti. Jossain muistaakseni luin, että voitelu ja varsinkin korputtaminen voi jopa vaurioittaa vuokaa. Päätä en kuitenkaan pane pantiksi tämän väitteen paikkaansapitävyydestä...

Ohje on Iloleipurin silikonimuottien kääreissä löytyvä.

TAIKINA N.12 KPL
225 g voita
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhetta
1½ dl korppujauhoja
2tl leivinjauhetta
1 dl kermaa

PINNALLE
vadelmahilloa
vesi-tomusokeriseosta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut jauhot varovasti sekoittaen kerman kanssa vuorotellen. Annostele leivosvuokaan 2/3 tilavuudesta. Paista leivokset uunin ala-tasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Kumoa leivokset silikonivuoista. Tässä vaiheessa sivelin pinnalle hieman rommia. Jälkikäteen ajateltuna enemmänkin olisi voinut kostutella, mutten halunnut liikaa alkoholin makua. Joissakin nauvotaan kastamaan tortut alkoholivesiseokseen, kunnes kuplia ei enää tule tai kastelemaan pelkästään pohja. Makukysymys.
Valmista vesi-tomusokeriseos. Itse valmistin mututuntumalla, joten en osaa yhtään sanoa sekoitussuhdetta. Jäähdytä ja laita nokare vadelmahilloa keskelle ja pursota vesi-tomusokerirengas.

Itse puolitin ohjeen ja laitoin yhden kananmunan, en ruvennut toista särkemään puolikkaaksi. 5 torttua tuosta määrästä sain. Voin määrää voisi ehkä hiukan pienentää, mutta erittäin herkullisia ja kuohkeita tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)