keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

BATAATTIBROWNIET

Eräs ystävistäni on vegaani, mitä arvostan, mutta mikä tuottaa minulle ylimääräisiä hikikarpaloita otsalle, kun täytyy miettiä tarjottavaa kahvi/teepöytään. En ole kovin paljon perehtynyt vegaanileivontaan ja useissa ohjeissa käytetään minulle vieraita aineksia, minkä takia vierastan niitä entistä enemmän. Tuskailessani eri ohjeiden kanssa löysin mielenkiintoiselta kuulostavan ohjeen; meheviä suklaabrownieita taatelikaramellikuorrutuksella ja suolapähkinöillä (alkuperäiseen reseptiin klik). Slurps!



BATAATTIBROWNIET
2 dl tummaa kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
2 dl sokeria (+ 2 –3 rkl, jos pidät makeammasta)
2 ½ dl vettä
1 dl banaanisosetta (noin yksi iso banaani)
4 ½ dl bataattisosetta (noin kaksi bataattia)
1 dl rypsiöljyä
150 g tummaa suklaata, rouhittuna

PINNALLE
Taatelikaramellikuorrute (ohje alla)
suolapähkinöitä
50 g tummaa suklaata

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa pieni uunipelti (22 x 32 x 2 cm) tai piirasvuoka leivinpaperilla. Yhdistä kuivat aineet (kaakao, jauhot, suola, leivinjauhe, sokeri, suola). Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet (vesi, bataatti- ja banaanisose, öljy). Sekoita kosteat aineet kuiviin aineisiin. Kääntele lopuksi suklaarouhe taikinaan. Levitä taikin uunipellille ja paista 20-25 min.

Anna jäähtyä. Parempaa vasta seuraavana päivänä! Levitä taatelikuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Rouhi pähkinöitä kevyesti veitsellä ja ripottele kuorrutteen päälle. Pilko suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa matalalla lämmöllä vajaan minuuttin ajan (sekoita välillä ja varo polttamasta!). Valuta sulaa suklaata lusikalla browniesien päälle.

BATAATIN KYPSENNYS
Kuori ja kuutioi bataatti. Höyrytä tai paahda se uunissa kypsäksi (pehmeäksi) ja soseuta.

TAATELIKARAMELLIKUORRUTE
350 g taateleita
2 rkl maapähkinävoita
ripaus suolaa

Liota taateleita kuumassa vedessä n. 30 min. Kaada liotusvesi pois ja soseuta yhdessä maapähkinävoin kanssa. Lisää ripaus suolaa.

Pakko myöntää, että ohjeessa käytetty bataatti aiheutti pieniä ongelmia ja löysin itseni uusavuttomana googlaamassa bataatin kypsennyksestä - ja ylipäätään bataatista. Näistä brownieista tuli kyllä meheviä ja tahmean suklaisia, eli erittäin herkullisia! Voin sijaan mehevyyttä oli antamassa banaani- ja bataattisose ja rasvaa tuli vähän, terveellisemmän öljyn muodossa sekin. Makuna nämä muistuttivat hyvin paljon snickersiä, nämä ovat vaan todennäköisesti terveellisempiä (eli voi herkutella enemmän! :)). Paistoajan kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät nämä ylikypsy, jolloin mehevyyden sijaan tulee kuivaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)