lauantai 30. toukokuuta 2015

SYNTTÄRITARJOILUT

Eilen juhlistettiin pienimuotoisesti toisen puoliskoni 25 vuotissynttäreitä läheisten kesken. Kvarttisata täynnä! Leipomisen suhteen on pitänyt kiirettä tällä viikolla (täksi päiväksi valmistui 3 kakkua ylioppilasjuhlaan - siitä postausta huomenna). Maanantaina aloitin työharjoittelun, joten päivät ovat menneet töissä ja illat sekä yöt pyhitetty leipomiseen. Muutaman tunnin yöunet alkavat jo näkyä jaksamisessa, mutta onpahan tämäkin nyt ohi! Nyt on aikaa kerätä voimia. :) Tarjoiluun olen ajanpuutteesta huolimatta tyytyväinen (vieraillekin maistui) ja toki saan kiittää anoppia, joka oli kriittisellä hetkellä auttamassa.




Tarjoilu koostui siis voileipäkakusta, mansikkatäytekakusta, mustikka-valkosuklaajuustokakusta, mokkapaloista ja herrasväen pikkuleivistä. Juustokakkuun ja mokkapaloihin löytyy ohjeet blogini aiemmista postauksista (klik ja klik). Pikkuleipien ohje löytyy alempaa tästä postauksesta.

Mansikkatäytekakku oli 5 munan vaaleapohjainen kakku, joka sisälti mansikkamoussea. Koristelu on hyvin yksinkertainen, sillä halusin, että mansikat pääsevät huomion keskipisteeseen.  Toisaalta en usko että miekkonen olisi halunnut tähän pinkkejä kukkasia ja perhosia! :D Nyt kun tuoreita mansikoita (ulkomaalaisia ja myös suomalaisia) on yhä enemmän saatavilla, tilaisuus täytyy käyttää hyväksi ja mansikat hyödyntää leivonnassa. Tarkoituksena olisi lähiaikana tehdä mansikkabrita.




Voin sanoa tämän voileipäkakun olevan ensimmäinen laatuaan, joka on syntynyt minun kätösistä. Monta vuotta sitten on tullut tehtyä pari voikkaria äidin apuna, mutta tämä on ensimmäinen alusta loppuun valmistamani. Syy voileipäkakkuttömyyteen voi johtua siitä, etteivät ne ole saaneet suurta suosiota perheemme keskuudesta ja makealle persona kädellisenä nautin enemmän makeiden herkkujen leipomisesta. Olen kuullut ja luullut voileipäkakkujen olevan vaikeita valmistaa, mutta tämä pieni, muutaman hengen kakku syntyi melko helposti - ja olihan se hyvää! Täytteenä tässä on kinkkua ja metvurstia. Leipänä käytin Vaasan taikaruisviipaleita (12 kpl).




Ihan alusta asti oli selvää, että yksi tarjottavista herkuista olisi mustikka-valkosuklaakakku. Tämä sai minut rakastumaan juustokakkuihin ja se on yksi leivottuimistani herkuista! Lisäksi tämä valmistuu kädenkäänteessä.



Herrasväen pikkuleipiä olen tehnyt kerran aiemmin kokeiluksi, mutta resepti ei ole näköjään koskaan päätynyt blogin puolelle. Korjataanpas tämä virhe tältä istumalta, sillä mitään syytä tämän reseptin panttaamiseen ei ole!

Ohje löytyi Mansikkamarengin blogista.

HERRASVÄEN PIKKULEIVÄT

200g voita
1,25 dl sokeria
1 kananmuna
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa sekaan kananmuna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet sekaan. Laita valmis massa jääkaappiin jähmettymään, jonka jälkeen kaulitse levyksi jauhoisella alustalla ja ota muotilla pikkuleipiä.

Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia (itse paistoin 175 asteessa 8-9 min ja uunista otettujen pikkuleipien päälle ripottelin heti sirosokeria). Laita jäähtyneiden pikkuleipäosien väliin marmeladia tai hilloa ja paina kaksi osaa vastakkain. Jos haluat marmeladin näkyviin pikkuleivästä, paina toiseen puoliskoon muotilla kuvio ennen paistoa.

Kuten Mansikkamarenki postauksessaan kirjoittaa, näiden pikkuleipien valmistus vaatii kärsivällisyyttä ja hyviä hermoja. Taikina oli välillä vaikea saada pysymään ehjänä kaulitsemisen aikana sekä saada pikkuleivät ehjinä pellille. Taikina kannattaakin laittaa tunteroiseksi jääkaappiin viilenemään ja ottaa pieni osa kerrallaan kaulittavaksi. Mutta hyviä näistä tulee ja vaivan arvoisia! Seuraavana päivänä marmeladi oli pehmentänyt pikkuleipiä entisestään, vei kielen mennessään! :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)