perjantai 21. elokuuta 2015

MUSTIKKA-BANAANIMURUPIIRAKKA


Joka vuosi sama juttu. Jo heti keväällä alan innoissani suunnitella, kuinka tänä vuonna käyn poimimassa mustikkaa pakkasen täyteen talvea varten. Sieltä sitä on sitten helppo ottaa mm. leivontaan. Mutta tänäkin vuonna, kuten liian monena edeltävänäkin vuotena, loistava suunnitelma jäi vain ajatuksen tasolle. Kun pääsin vihdoinkin ystäväni kanssa metsään asti astiat kourassa, oli se jo kirjaimellisesti imuroitu mustikoista. Siellä täällä muutama hassu sininen marja kökötti yksinäisyyttään. Sääskiä toki oli senkin edestä!

Melkein tunnin vimmatun poimimisen jälkeen meillä oli kasassa hädin tuskin litraa. Onneksi sentään Reco nautti metsässä juoksemisesta, ei ollut turha reissu. :) Reissu ei tuntunut myöskään turhalta illalla sohvan syövereissä ihanaa mustikkapiirakkaa syödessäni. Sitähän varten minä kävin mustikoita metsästämässä ja siihen ne riittivätkin!

Nyt lähtee jakoon ehdottomasti yhdeksi parhaimmaksi mustikkapiirakaksi kohonnut piiras, jossa banaani maistuu hennosti ja korostaa lisäksi vaniljan makua. Jo raaka taikina maistui herkulliselle ja voisokerivaahtoon varovasti sekoitettu lopputaikina on kokeilemisen arvoinen makuelämys.

Mutta entäpäs muruseos! Normaalisti olen valmistanut sen nyppimällä voin sokerin joukkoon, tässä taas sokeri korvattiin fariinisokerilla ja voi jestas mikä maku! Kaneli ja muskottipähkinäkin antoivan pientä lisäpotkua muruseokseen. Mutta nyt riittää ylistäminen, kokeilkaa ohjetta itse. ;) Alkuperäinen ohje on löydettävissä blogista nimeltä Fabtastic Life (klik), tähän olen tehnyt pieniä muutoksia aineksien määrässä.


MUSTIKKA-BANAANIMURUPIIRAS
100g voita
1½ dl sokeria
2 keskikokoista banaania
2 munaa
½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl soodaa
4½ dl mustikkaa

Muruseos
2½ dl fariinisokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
100g voita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Soseuta banaanit esim. tehosekoittimella tasaiseksi massaksi. Vispaa sekaisin munat, maito ja vaniljasokeri ja lisää seokseen muussatut banaanit.

Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja sooda keskenään. Sekoita kuivat aineet banaaniseokseen ja kääntele lopuksi sokerivoivaahtoon varovasti esim. nuolijaa apunakäyttäen. Lisää mustikat.

Voitele pyöreä tai neliön muotoinen vuoka (oma oli 28x21cm) ja kaada taikina. Valmista muruseos sekoittamalla kulhossa fariinisokeri, vehnäjauhot, kaneli ja muskottipähkinä. Nypi paloiteltu, hieman pehmennyt voi joukkoon. Ripottele seos piirakan päälle. Paista n. 30-35 min. Jäähdytä ennen leikkaamista. Piirakka on loistavaa sellaisenaan tai sitä voi nauttia vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

2 kommenttia:

  1. No tämä on taatusti herkkua! Otan samantien reseptin talteen, ajatuksena olis vielä viikonlioppuna käydä katsomassa josko mustikkaa löytyisi. Kovin paljon en itsekään ol ehtinyt poimia niitä. Kun pitäis puutarhan herukat + karviaiset saada poimittua myös, meillä on 11 pensasta ja ne notkuvat marjoja. Vadelmat jo sainkin poimittua. Pitäisi saada töistä sadonkorjuuvapaata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli oikein herkullista! Hävisi nopeasti kahvipöydästä parempiin suihin. ;)
      Teillähän riittää poimimista! :) Haaveena olisi saada omalle pihalle pari marjapensasta, mutta onneksi vadelmat ja mustikat löytyvät luonnosta ja muut marjat mm. anopin pihalta. :D

      Poista

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)