maanantai 17. elokuuta 2015

SUKLAAVANUKAS PÄHKINÄVAAHDOLLA



Koska tänään on yleisesti ottaen viikon masentavin päivä (maanantai), ajattelin hemmotella itseäni ja miestä jollain makuahivelevällä kokemuksella, johon kuuluu suklaa - tottakai! Suklaaseen kun lisätään vielä maapähkinävoita ja vielä vähän lisää suklaata, on kädessä pala taivasta. ;) Alkuperäinen resepti on löydetty Martha Stewartilta.

Vanukas ei vaadi kovin suuria voimanponnistuksia, vaan se on helppo ja melko nopea valmistaa. Ainoa kompastuskivi taitaa olla jäähdytykseen käytettävät tunnit. Jotta itsekuri ei pettäisi, koin paremmaksi lähteä Reco-koiran kanssa lenkille! Recosta puheen ollen, ukkeli täyttää ensi kuussa jo vuoden. Vuoden! Eihän siitä ole kauankaan, kun Reco oli vielä syliinmahtuva, isoilla korvilla ja tassuilla varustettu pallero. Vaikka tämä pallero on suurentunut noin 40 kiloa painavaksi, hieman suuremmaksi palleroksi, on se edelleen mieleltään pentumainen ja nössykkä. ♥

Mutta palataanpas takaisin vanukkaan ääreen. Reseptillä on herkullisuuden lisäksi toki muitakin plussapuolia: siitä on helppo varioida uusia versioita. Jos et halua suklaavanukasta, jätä kaakaojauhe pois. Jos et halua pähkinävaahtoa, korvaa maapähkinävoi esim. suklaalevitteellä tai tilkalla minttu-aromia. Murenna päälle suklaakeksiä, suklaata, nougatia tai mariannerouhetta. Kaada päälle vaikka kinuskikastiketta. Vain mielikuvitus on rajana! Pelkkää vanukasta riittää neljälle hengelle, vaahdon kera annoksia tulee 6 kpl.

SUKLAAVANUKAS (4 hlö)
1½ dl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
1/4 tl suolaa
(3/4 dl kaakaojauhetta)
5 3/4 dl maitoa
4 munan keltuaista
30g voita kuutioituna
1 tl vanilja-aromia

Sekoita paksupohjaisessa kattilassa sokeri, maissitärkkelys ja suola. Jos teet suklaavanukasta, lisää joukkoon myös kaakaojauhe. Vispilöi sekaan maitoa pieni määrä kerrallaan, jotta maissitärkkelys liukenisi kunnolla ja suuremmilta klimpeiltä vältyttäisiin. Vispaa vispilällä joukkoon keltuaiset.

Keitä seosta koko ajan sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes se pulpahtaa. Sammuta levy ja jatka keittämistä vielä noin minuutin verran. Kaada vanukas siivilän läpi kulhoon, jotta mahdolliset klimpit jäisivät pois matkasta. Sekoita vanukkaaseen voikuutiot ja vanilja-aromi.

Peitä kulho tuorekelmulla (estää kalvon muodostumista vanukkaan päälle) ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Vispaa vanukasta hetken ennen tarjoilua.

PÄHKINÄVAAHTO
3½ dl vispikermaa
2 rkl sokeria
½ dl maapähkinävoita

Vaahdota 3 dl kermaa ja sokeri vaahdoksi. Lisää maapähkinävoihin loppu vispikerma (½ dl) ja vispilöi sekaisin. Lisää pähkinäkerma kermavaahtoon ja sekoita.

Lusikoi tarjoilulaseihin ensin vanukasta ja sitten pähkinävaahtoa. Tee haluamasi määrä kerroksia ja jätä pähkinävaahto päällimmäiseksi. Siirrä annokset jääkaappiin tunniksi maustumaan. Ennen tarjoilua koristele esim. suklaarouheella tai murenna päälle keksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätähän jälkiä käynnistäsi, kommentointi ilahduttaa aina! :)